خانه > زناشویی > بارداری و زایمان > مراقبت از مو در دوران بارداری

مراقبت از مو در دوران بارداری

مراقبت از مو در دوران بارداری

بسیاری از متخصصان بر این باور هستند که موها در دوران بارداری در بهترین و پرپشت ترین حالت ممکن قرار دارد اما در این میان بسیار از افراد به دلایل مختلفی از جمله کمبود آهن ، کم کاری تیروئید ، استرس و .. دچار ریزش مو بیشتری میشوند . در ادامه با مراقبت های مو در دوران بارداری و علت های ریزش مو در دوران بارداری آشنا می شوید .

تغییرات مو

موی افراد در حالت عادی رشد، سه مرحله را طی می‌کند: رشد فعال، مرحله استراحت و مرحله ریزش. در طول این سه مرحله در طی یک روز معمولا صد تار مو از سر فرد می ریزد. وقتی شما باردار هستید ترشح هورمون های حاملگی چرخه رشد موی شما را تغییر میدهد. موهای شما رشد می‌کنند و روی سرتان باقی می‌مانند بدون آنکه بریزند در نتیجه موهایی بلندتر و پرپشت تر از همیشه خواهید داشت.

بعضی تحقیقات نشان داده اند که هر تار موی شما نیز در دوران بارداری به مراتب قطورتر از قبل و یا بعد از آن است.

گاهی ممکن است در این دوران یا بعد از آن فر موهای شما بیشتر شود. البته هنوز مکانیزم دقیق این تغییرات برای پزشکان معلوم نیست. سوالات بسیاری مطرح است که آیا هورمون های حاملگی می‌توانند باعث تغییر در منافذ رویش موی سر شوند یا نه. این منافذ هستند که شکل و جنس موی شما را تعیین میکند.

پرهیز از مواد شیمیایی

اگر به طور معمول عادت دارید که موهای خود را رنگ، هایلایت و یا فر کنید، شاید بهتر باشد که در دوران بارداری استراحتی به موهای خود بدهید. برخی از پزشکان توصیه می‌کنند که رنگ کردن مو در این دوران را متوقف کنید و عده ای دیگر نیز معتقد هستند که این کار مشکلی را ایجاد نمی‌کند. این در حالیست که به نظر بعضی دیگر از پزشکان از رنگ کردن مو در سه ماهه اول بارداری باید خودداری شود ولی بعد از آن اشکالی بوجود نخواهد آمد.

چرا نظرات تا این حد متقاوتند؟ مطالعات بسیار کمی در مورد اثرات رنگ مو و سایر مواد شیمیایی بر روی زنان باردار انجام شده است چراکه این احتمال وجود دارد که در طول آزمایش این مواد توسط پوست سر جذب شده و به کودک در حال رشد آسیب برسانند.

یکی از متخصصان پوست می‌گوید”ما در واقع به طور دقیق نمی‌دانیم که آیا مواد به داخل بدن جذب میشوند یا نه ولی در هر صورت منافذ عمیق بسیاری روی پوست سر وجود دارند که این احتمال را زیاد می‌کنند. پس هر چه کمتر از مواد شیمیایی استفاده کنید بهتر است.”

چنانچه در مورد استفاده از مواد شیمیایی نگران هستید ولی به دلایل حرفه ای نیاز دارید که ظاهر خود را حفظ کنید میتوانید موهای خود را هایلایت کرده و از رنگ موی طبیعی استفاده کنید.

همچنین اگر موهای شما خاکستری شده‌اند استفاده از حنا روش خوبی برای کسانی است که می‌خواهند روش های طبیعی تری را در پیش بگیرند.

از کراتینه کردن موها در دوران بارداری خودداری کنید زیرا مواد کراتینه حاوی مواد شیمیایی خطرناکی هستند.

مراقبت از مو در دوران بارداری

نیازی نیست که وقتی باردار هستید شامپو، ماسک مو، ژل، موس و یا روغن موی خود را عوض کنید ولی اگر از شامپو ضد شوره استفاده می‌کنید در این مورد با پزشک خود صحبت کنید به این علت که بعضی از شامپوهای حاوی دارو، نباید در این دوران استفاده شوند.

روش های زیادی وجود دارد که توسط آن‌ها می‌توانید از سلامت و جلای موهای خود در دوران بارداری و بلافاصله پس از زایمان اطمینان حاصل کنید. همچنین می‌توانید با رعایت توصیه‌هایی مقدار ریزش مو را پس از زایمان در حداقل نگه دارید.

  • ماساژ مو با روغن نارگیل یا کنجد

یکی از بهترین روش های خانگی مراقبت از مو ماساژ با روغن است. دو یا سه بار در هفته، مقداری روغن گرم را با استفاده از سرانگشتان‌تان به کف سر بمالید. می‌توانید برای ماساژ از روغن نارگیل یا کنجد استفاده کنید. از روغن بادام و زیتون هم می‌توان استفاده کرد. همچنین می‌توانید روغن هایی نظیر کنجد، کرچک یا نارگیل، هوهوبه و بادام شیرین را با هم مخلوط کنید. عصاره‌هایی مانند استوقدوس، رزماری، بابونه، سرو یا علف لیمو را به روغن ها اضافه کنید. روغن استوقدوس خاصیت تحریک رشد مو دارد و روغن رزماری باعث افزایش ضخامت مو می‌شود. بابونه موهای شما را نرم و براق می‌کند و روغن سرو ریزش مو را کند می‌کند.

  • استفاده از شامپو و نرم کننده خوب حاوی روغن ارگان، آلوئه‌ ورا، روغن آووکادو یا هوهوبه

برای مراقب از موی بانوان باردار توصیه میشود که شامپو و نرم کننده خوبی انتخاب کنند. شامپو موها را تمیز نگه می‌دارد و بوی خوبی به آن‌ می‌دهد. یک شامپوی خوب با ترکیبات درست می‌تواند بهبود رشد و کنترل عوارضی نظیر شوره را که موجب ریزش مو می‌شود به همراه داشته باشد. بسته به نوع موی خود شامپو را انتخاب کنید و سعی کنید ترکیبات آن مواد طبیعی نظیر روغن ارگان، آلوئه‌ ورا، روغن آووکادو یا هوهوبه باشد تا به رشد مو و درخشش آن کمک کند. نرم کننده‌ها موها را مرطوب و از گره‌خوردن آن‌ها جلوگیری می‌کنند. یک نرم کننده خوب همچنین شامل موادی مغذی است که موها را نرم و تغذیه می‌کند. به تنظیم pH مو یاری می‌رساند و پولک‌های مو را که محافظ بیرونی موهاست و روی هر تار مو را پوشانده نرم می‌کند.

علت ریزش مو در بارداری

ریزش مو به ‌صورت روزانه امری عادی است و اغلب افراد روزانه بین ۵۰ تا ۸۰ تار مو از دست می‌دهند. این ریزش مو بیشتر در زمان شست‌وشو یا شانه کردن موها رخ می‌دهد. اما ریزش مو در بارداری با ریزش مو روزانه کاملاً متفاوت است و علل مختلفی دارد. بسیاری از بانوان در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش هورمون استروژن، موهای زیبا و ضخیمی داشته و دچار ریزش مو در بارداری نمی‌شوند.

اما این موضوع در مورد تمام بانوان صادق نیست. چرا که ریزش مو در بارداری به عوامل مختلفی بستگی دارد. در ادامه‌ قصد داریم مهم‌ترین و رایج‌ترین علل ریزش مو در بارداری را مورد بررسی قرار دهیم.

تغییرات هورمونی

یکی از مهم‌ترین عواملی که سبب تغییر در وضعیت موها در دوران بارداری می‌شود، هورمون‌ها هستند. تغییرات هورمونی که در دوران بارداری رخ می‌دهند، باعث بروز تغییراتی در چرخه‌ طبیعی رشد مو شده و ریزش بیش ‌از حد موها را نتیجه می‌دهد. این میزان ریزش مو دائمی نیست و چند ماه پس از زایمان، هنگامی‌که هورمون‌ها به تعادل رسیدند، ریزش مو نیز به حالت عادی برمی‌گردد. در دوران بارداری میزان ترشح هورمون پروژسترون به ‌طور چشم‌گیری افزایش پیدا می‌کند. این هورمون باعث شکسته شدن رشته‌های مو از نزدیک ریشه و خشکی آن‌ها می‌گردد. برای جلوگیری از این ریزش توصیه می‌شود تا بانوان موهای خود را هفته‌ای یا دوهفته‌ای یک‌بار با شامپوهای الاستیزه کننده بشویند. در برخی از افراد نیز تغییر در نوع شامپو و نرم‌کننده مفید است. توجه داشته باشید به دلیل شرایط خاص دوران بارداری، بدون نظر پزشک از هیچ نوع شامپو و نرم‌کننده‌ای استفاده نکنید.

ژنتیک

یکی دیگر از عواملی که می‌توانیم از آن به عنوان علت ریزش مو در بارداری نام ببریم، عوامل ژنتیکی است. اگر مادر شما در هنگام بارداری دچار ریزش مو شده باشد، به احتمال زیاد شما نیز این ریزش را تجربه خواهید کرد. محققان هنوز نتوانسته‌اند برای ریزش مو در دوران بارداری که دارای علل ژنتیکی است، درمان مناسبی پیدا کنند.

کم‌کاری تیروئید

در صورتی که مبتلا به کم‌کاری تیروئید باشید، میزان تولید هورمون تیروئید در بدنتان کاهش پیدا می‌کند و ممکن است ریزش مو در بارداری را برای شما به همراه داشته باشد. اغلب زنان مبتلا به کم‌کاری تیروئید هستند. هورمون‌های تیروئیدی از جمله مهم‌ترین هورمون‌ها در بدن به شمار می‌روند که در تنظیم میزان سوخت‌وساز پایه، سیستم گوارش، سلامت روان و سلامت مو و ناخن‌ها نقش دارند.

کمبود مواد مغذی و تغذیه اشتباه

در دوران بارداری بدن به مواد مغذی زیادی نیاز دارد و بیشتر از حد معمول تغذیه می‌کند. چرا که جنین برای رشد به مواد مفید و انرژی نیاز دارد. بنابراین لازم است تغذیه خود را افزاریش دهید تا دچار عوارض کمبود مواد مغذی در بدن نشوید. پزشکان توصیه می‌کنند زنان باردار از قانون تغذیه چهارساعته در دوران بارداری پیروی کنند. طبق این قانون اگر بیش از چهار ساعت بین وعده‌های غذایی‌تان فاصله افتاده است، باید کربوهیدرات‌های پیچیده مانند میوه، تست غلات کامل و سبوس‌دار را به عنوان میان‌وعده مصرف کنید. توجه داشته باشید که باید این روش را زیر نظر پزشک انجام دهید. با این حال از آن‌جایی که اغلب بانوان در سه ‌ماه‌ اول بارداری حالت تهوع را تجربه می‌کنند، بخش عمده‌ای از مواد مغذی که دریافت می‌کنند جذب بدن نمی‌شود. علت ریزش مو در ماه اول بارداری نیز همین کمبود مواد مغذی در بدن است که با اصلاح رژیم غذایی می‌تواند بهبود یابد.

فقر آهن

اگر میزان آهن در بدن کم باشد، گلبول‌های قرمز کمتری تولید می‌شوند و اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها و اندام‌ها به ‌درستی انجام نمی‌گیرد. فولیکول مو نیز یکی از همین بافت‌هاست که ممکن است اکسیژن کافی دریافت نکند و نتواند چرخه جایگزینی مو را به درستی کامل کند. بنابراین فقر آهن نیز می‌تواند علت ریزش مو در بارداری باشد. زنان باردار خصوصاً زنانی که بارداری‌های نزدیک به هم دارند، چند قلو باردار هستند یا حالت تهوع شدید صبحگاهی دارند، بیشتر دچار کمبود آهن می‌شوند. کمبود آهن به ‌راحتی با یک آزمایش خون قابل‌تشخیص است و با مصرف مکمل‌های آهن جبران می‌شود. اما هرگز بدون مشورت با پزشک از این مکمل‌ها استفاده نکنید؛ چرا که مصرف بیش‌ از حد ویتامین‌ها و مکمل‌ها خود یکی از علت‌های ریزش مو در بارداری است.

بیماری‌های خاص

برخی از زنان باردار مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای هستند که باعث تشدید ریزش مو در دوران بارداری می‌شود. از جمله این بیماری‌ها می‌توان به دیابت و عفونت‌های قارچی اشاره کرد. برخی دیگر از زنان نیز در دوران بارداری به فشارخون بالا یا افسردگی مبتلا می‌شوند. توجه داشته باشید که داروهای ضدافسردگی و کنترل فشار خود علت ریزش مو در بارداری هستند. اگر پس از مصرف این دسته از قرص‌ها دچار ریزش مو شدید یا ریزش مویتان تشدید شد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

مشکلات پوست سر

از آن جهت که در هنگام بارداری نمی‌توان از داروهای ضد حساسیت استفاده کرد، حساسیت‌های پوست سر و انواع آلرژی‌ها ممکن است علت ریزش مو در دوران بارداری باشد. حساسیت پوست سر باعث می‌شود تا تارهای مو نازک شوند و بیشتر دچار ریزش گردند.

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک به دلیل عدم تعادل هورمونی در زنان رخ می‌دهد. این سندرم باعث می‌شود تا هورمون‌های مردانه بیش‌ از حد معمول در بدن زنان تولید شوند. در نتیجه موهای زائد آن‌ها رشد بیشتری داشته و در مقابل، موهای سر شروع به ریزش می‌کنند. زنانی که پیش از زایمان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک هستند، ریزش مو در بارداری را با شدت بیشتری نسبت به سایر بانوان تجربه می‌کنند.

در این دوران برای داشتن پوست و مو شاداب به تغذیه خود اهمیت ویژه ای بدهید و استفاده از میوه ها و سبزیجات و آب به میزان کافی را در برنامه غذایی خود قراردهید .

گردآوری: حیاط خلوت

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 کلیک کنید: مشاهده مطالب جدید و داغ امروز 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

اینم ببین!

خوردن خرمالو در دوران بارداری و فواید آن

خوردن خرمالو در دوران بارداری و فواید آن خرمالو میوه نارنجی‌رنگی که معرف پاییز است …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *